Auto Inkoop Service Racing team RC racing team
Motoren voor beginners , en gevorderden

Na lang racen met mijn 4 bouts K1 ( Kevin Tollenaar ) motor hield hij er ineens mee op , geen vermogen meer , niet meer op willen pakken onderin en niet op toeren willen komen .

In eerste instantie dacht ik aan benzine , doorgaans kun je de mengsmering maximaal 1 maand bewaren en verliest het daarna zijn "kracht " door het verdampen van de meest brandbare stof benzeen , maar zelfs na het aanmaken van nieuwe benzine lijkt de motor zijn kracht verloren  , wat dan ? Zuigerveer , Groef in de cilinder , Vervuiling in de carburateur  ?

Niets is minder waar , de NGK Irridium bougie is simpelweg kapot geslagen, en na het vervangen van de bougie is de motor weer op volle kracht .

 Quote  Harrie Schiks www.pitstop-shop.nl


Door een te rijke afstelling gaan de bougies snel kapot, dit komt omdat een groot deel van het mengsel onverbrand achter blijft in de motor, in vaktermen ook wel "carbon fouling" genaamd. Dit "carbon fouling" houdt niets anders in dan dat er op het keramiek van de bougie een laagje achterblijft. Daardoor vonkt de bougie niet meer op de punt, maar tussen het keramiek en het huis. Vaak is de bougie niet kapot en kan je hem met een tandenborstel en wat remmenreiniger schoonmaken. Door de L-schroef in te draaien (1/8 slag per keer, met de klok mee) moet dit probleem verholpen worden. Door het dichtdraaien van de L-schroef gaat de motor stationair harder draaien, dit is weer te verhelpen door de stationairschroef iets uit te draaien (tegen de klok in).

TIP: laat je motor altijd rustig warmdraaien voordat je hem opendraait, en stel je motor liever iets te rijk dan te arm af, om vastlopers en beschadigingen aan de motor te voorkomen. Vaak zie je dat mensen de wielen van de auto van de grond houden en zo volgas de motor proberen af te stellen. Doe dit nooit. De motor draait zo onbelast vol toeren en dit is niet bevorderlijk voor de levensduur. Stel je motor gewoon af op een recht stuk weg, zo draait de motor belast en kun je hem echt goed afstellen.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld